София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Лукарски ще подаде оставка като лидер на СДС

Той ще бъде последван от цялото ръководство на партията

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Лидерът на СДС Божидар Лукарски ще подаде оставка идния вторник. Той ще бъде последван от цялото ръководство. Тогава ще се проведе и националният съвет на партийната формация.

По време на съвета ще бъде избран нов лидер. Лукарски коментира, че решението за оставката е лично негово. Той припомни, че винаги ръководителите на СДС са подавали оставки след подобни изборни резултати.

"Във връзка с резултатите от изборите поемам своята отговорност като председател на СДС и подавам оставка. Това е мое лично решение и морален акт. Винаги в историята на СДС, когато резултатите от изборите са били лоши, председателят е подавал оставка.

Знакът, който получихме, е ясен - 300 000 десни гласоподаватели останаха непредставени в парламента. На всички ни вече е ясно, че са необходими обединителни процеси вдясно, защото разделени не показваме никаква сила и автентичната десница остава непредставена. Естествено, че има вина и в Реформаторския блок за този резултат и затова аз поемам своята отговорност. Не абдикирам от политическия живот, но под каква форма ще участвам, ще обмисля допълнително", заяви Лукарски

Утре е насрочено заседанието на Националния координационен съвет на Реформаторския блок, на което ще бъде гласувана колективната оставка на ръководството.