София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

„Лукойл“ се похвали, че е платил 32 млрд. лв. данъци

Сметката е за последните 17 години

6 годиниИкономика 3 Боряна Райчева

От „Лукойл“ отговориха на Веселин Марешки, който по-рано заяви, че двете български поделения на руската фирма – „Лукойл България“ и „Лукойл Нефтохим Бургас“ – не са плащали данъци в България.

Според справка, предоставена на медиите, за 17 години двете фирми на „Лукойл“ са платили около 32 милиарда лева данъци. От справката се вижда, че от тези 32 милиарда над 30 са акциз и ДДС, които всъщност се плащат от крайните потребители.

За 17 години данъкът върху печалбата, платен от двете фирми, е около 150 милиона лева, данък общ доход – около 190 милиона, около 70 милиона се платени като екотакси.

В сряда шефът на „Лукойл“ в България в качеството си на председател на петролната и газовата асоциация обяви, че ще сезира Комисията за защита на конкуренцията за две фирми на Марешки, които правели дъмпинг на пазара на горива.

В отговор Марешки заяви, че в най-скоро време Златев ще бъде махнат като ръководител на двете руски компании в България.