София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Лъвчетата Терез и Масуд заминават за Холандия

Утре те ще отпътуват от Столичния зоопарк

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

От днес двете лъвчета - Терез и Масуд, които бяха спасени от незаконния зоопарк в Разград миналата година, вече имат транспортните документи, за да могат да отпътуват за спасителния център "Фелида" в Холандия.  Терез и Масуд ще отпътуват от Столичния зоопарк утре в 10 ч., съобщават от "Четири лапи" и "Дивите животни".

Още с раждането си, в началото на септември миналата година, лъвчета бяха отхвърлени от майка си и изпотъпкани пред погледите на десетки посетители в разградския зоопарк. Спасили са ги бързите действия на местни доброволци и ветеринарни лекари. Фондация "Дивите животни" премести лъвчетата в столичната ветеринарна клиника "Добро хрумване", където останаха за лечение и отглеждане.

Фондация "Четири лапи" изяви готовност да осигури грижи за Терез и Масуд в своя спасителен център "Фелида" в Холандия и сключи споразумение с разградския кмет. Месец по-късно обаче, общината в Разград гласува лъвчетата да останат в зоопарка в Пазарджик.

След последвал протест на защитници на животните в София с настояване институциите да се намесят и да осигурят заминаването на лъвчетата за холандския спасителен център, премиерът Борисов и министърът на околната среда и водите Димов дадоха дума това да се случи.

Здравословното състояние на двете лъвчета не е добро. При Терез се забелязва неправилен растеж на костите на предните лапи, което изисква постоянно наблюдение и евентуална операция.  Проблеми при Масуд и Терез се обуславят от няколко фактора - на първо място е фактът, че те са поне второ поколение близкородствено развъждане - техните родители и родителите на техните родители са брат и сестра, което е предпоставка за предразположение към здравословни проблеми. На второ място идва стресът и цялостната ситуация около раждането им, отхвърлянето от майката и отглеждането им от хора със заместители на майчиното мляко.

В спасителния център за големи котки "Фелида" в Холандия за посрещането на Терез и Масуд е готов техният временен дом, съобразен с индивидуалните им нужди - вътрешно заграждение с отопление около 20 кв.м. с лежанки, платформи, пясъчник и допълнително средово обоготяване.