София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Мачът ГЕРБ-БСП свърши с победа за управляващите

131 депутати подкрепиха правителството на вота за недоверие

6 годиниПолитика 5 Боряна Райчева

В разгара на Световното първенство по футбол, резултатът от парламенталният мач  БСП-ГЕРБ, по известен като втори вот на недоверие срещу кабинета  “Борисов 3“ на тема „Сигурност“ , провел се по-рано днес в пленарната зала,  завърши така.
 
Срещу правителството  очаквано гласуваха депутатитете от БСП и ДПС. В залата социалистът Антон Кутев поиска да дойде премиерът Бойко Борисов, тъй като  според него не било нормално премиерът да отсъства в такъв момент. На това председателят на Народното събрание Цвета Караянчева обеща да се свърже с министър-председателя, но до края на гласуването Борисов не се появи.
 
Свирен ли беше обаче парламентарният мач още преди своето начало? Ето какви бяха настроенията на участниците в него минути преди гласуването.
 
 
Аргументите на социалистите в зала се завъртяха около множеството примери за битови престъпления, през състоянието на системата МВР и стигнаха до техническото състояние на въоръжението в българската армия. Всички те обаче се оказаха недостатъчни, за да им донесат победата.
 
Припомням, че този втори вот на тема „Сигурност“  беше внесен  от социалистите  на 20 юни, след инцидента с хеликоптер, при който загинаха двама пилоти, а трети беше тежко ранен. БСП предварително обяви, че няма да търси подкрепа от други парламентарни групи. ДПС даде принципна подкрепа, а  от „Воля“ заявиха, че очакват да чуят мотивите и аргументите. Това обаче така и не се случи обаче, тъй като в крайна сметка депутатите от партията на Веселин Марешки не присъстваха на дебатите в сряда, като та м се появи само едни техен представител, който обясни, че колегите му са заети с по-важни неща – като това да запълват лично дупки по улиците.
 
Този вот се явява втори от началото на управлението на кабинета „Борисов 3“, като първият беше в края на януари тази тази година на тема „Корупция“, като отново завърши неуспешно за опозицията. Така общият резултат в класирането за момента е 2:1 в полза на управляващите. Предстои да видим какво ще се случи до края на този сезон/мандат.