София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Мадрид на крачка да отнеме автономията на Каталуния

Правителството ще иска яснота – обявена ли е независимост?

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Централната власт на Испания е на крачка от отнемането на автономията на областта Каталуния, стана ясно от изявлението на премиера на страната Мариано Рахой след извънредното заседание на правителството. „Испанското правителство ще отправи запитване до ръководството на Каталуния с молба да внесе яснота – обявена ли е независимост? - заяви Рахой.

Той добави, че това питане е необходимо, за да се активира млен 155 от конституцията на страната, който предвижда отнемане на автономията и самоуправлението на областта.

Вчера премиерът на Каталуния Карлес Пучдемон подписа, заедно с другите представители на местните власти декларация за независимост на региона от Испания. Той обаче уточни, че тази декларация няма да влезе в сила преди да бъде подложена на гласуване. Преди това гласуване, Пучдемон поиска да започнат преговори с Мадрид, които да разрешат проблема. Ако обаче преговорите претърпят провал, гласуването на декларацията ще е неизбежно.