София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Мадрид ще използва гвардия срещу Барселона

Автономията не е отнета, а спряна, твърди централната власт

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Испанското правителство може да прибегне до употребата на сила в Каталуния, ако жителите на региона се противопоставят на мерките на централната власт за регулиране на конфликта, заяви министърът на образованието, културата и спорта Иниего Мендес де Виго.

Според него, властите в Мадрид не искат насилие, но кабинетът е длъжен да осигури спразването на законите. „Има хора, които не желаят да се подчиняват на реда и законите. В такъв случай ние ще сме принудени да използваме помощта на каталунската полиция Мосос д,Ескуадра“, коментира Де Виго.

Мосос д' Ескуадра е местната гвардия в Барселона, която обаче е лоялна на Мадрид.

Министърът добави още, че Мадрид не отнема, а само спира автономията на Каталуния. Това включва смяна на всички полицейски началници в Барселона с представители на вътрешното министерство на Испания. В момента тече разследване на дейността на местните полицейски ръководители по време на референдума за независимост.