София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Мадуро обвини президента на Колумбия в покушението срещу него

Бил подкрепен от опозицията във Венецуела

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Президентът на Венецуела Николас Мадуро обвини бившия президент на Колумбия Хуан Мануел Сантос в опита за покушение срещу него от 4 август. По държавната телевизия венецуелският лидер каза: "Моето политическо и физическо убийство е изготвено в Каса де Нариньо [президентския двор] в Богота. Това е Хуан Мануел Сантос, който с помощта на политиците от опозицията във Венецуела даде заповед да ме убие. Нямам ни най-малкото съмнение за това ..".

Според Мадуро бившият началник на Колумбия е действал съвместно с опозиционния член на Народното събрание на Венецуела Хулио Борхес, който "получава поръчки, ресурси, логистика, подкрепа и план".

Мадуро отбеляза, че "не е в политическата култура на Венецуела да ликвидира своя политически враг чрез насилие".

Освен това той каза, че някои от участвалите в покушението са избягали в Перу. "Ние знаем, че някои от тези терористи отидоха в Перу, зада намерят никаква защита. Призовавам правителството на Перу да хване тези терористи и да ги даде на венецуелските власти, в съответствие с международното право,"  каза ръководителят на републиката.

Мадуро добави, че вече е инструктирал външния министър на Венецуела да изпрати съответна молба до перуанските власти.

Припомняме, че бе извършен опит за убийство на президента Мадуро с взривове, поставени в безпилотни самолети.