София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Мафията с политическо влияние и в България и Румъния

„Ндрангета“ се е настанила в страните от Източна Европа

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Търговията с оръжия и наркотици се завръща в България и Румъния, а за италианската „Ндрангета“ е детска игра да си купи политическо влияние в страните от Източна Европа, твърди виден италиански антимафиот, цитиран от „Дойче веле“.

"Ндрангета" действа активно в Източна Европа от 20 години насам. Тя е в състояние да оказва влияние и върху избори", твърди пред вестник „Ди Велт“ прокурорът-антимафиот Никола Гратери от Калабрия. Според изданието, той е най-важният съдебен експерт по въпроса за международните контакти на мощната калабрийска мафия.

"Организациите на италианската мафия отдавна са се настанали във всички страни на Източна Европа – преди всичко в България и Румъния", казва Форджоне. Интересите на мафията са "едни и същи навсякъде по света", допълва експертът: "Мафията иска да печели от всевъзможни финансови транзакции, пране на пари, инвестиции и нелегална търговия от всякакъв характер".

Гигантските парични суми от международната търговия с наркотици, оръжия и опасни отпадъци се влагали в сделки с недвижими имоти или на борсата - това е най-простият начин за пране на пари", твърди Франческо Форджоне и допълва: "От нашите разследвания знаем, че мафията е замесена в скандалите за отровните отпадъци в Румъния и че е разпростряла пипалата си чак до Газпром".

Форджоне обяснява, че познатият механизъм на мафията е корупцията - подкупва политици, за да си осигури безнаказаност. „А за политиците в региона парите на мафията са добре дошли, защото с тях обслужват своята клиентела и финансират предизборни кампании“, казва италианският експерт.

Предполага се, че мафията направлява своя източноевропейски бизнес от територията на Германия, където нейните престъпни структури са пуснали корени от десетилетия насам.

Според Франческо Форджоне експанзията на италианската мафия към Източна Европа започва веднага след падането на Берлинската стена. Показателни в това отношение са думите на един бос на мафията, казани от него на съдбоносната дата 9 ноември 1989 година: "Стената падна. Тръгвайте веднага към Берлин и купувайте на Изток всичко, което се продава", заповядва той в подслушан от полицията разговор.

По думите на експертът, фактът, че мафията разширява своя бизнес в Източна Европа, си личи и по това, че търговията на наркотици и оръжия се завръщат в България, Румъния, Албания и Черна гора. „Страните от Източна Европа, включително и членуващите в ЕС, често предлагали "сигурен терен" за нелегални сделки, защото законодателството, методите на издирване, както и сътрудничеството в борбата срещу организираната престъпност са далеч по-слабо развити, отколкото в Италия и страните от Западна Европа", заключава Франческо Форджоне.