София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Мая Манолова и Момчил Неков дебатират закон за доброволчеството

Омбудсманът и евродепутатът обсъдиха идеите си с неправителствени организации и синдикати

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Мая Манолова и евродепутатът Момчил Неков обединяват своите усилия и експертиза, за да бъде създаден законопроектът за доброволчеството в България, стана ясно от тяхна съвместна среща, провела се на 31 октомври при омбудсмана.

Манолова и Неков проведоха работна среща по темата съвместно с КНСБ, Национално представителство на студентските съвети, БЧК, Национален алианс за работа с доброволци, Национален младежки форум, Организация на българските скаути, Български център за нестопанско право, „Каритас“, Сдружение "Младежки глас" и Holiday Heroes .

Омбудсманът и евродепутатът им представиха своите проекти и идеи в търсене на добри практики и експертност, за да се създаде един наистина качествен и работещ законопроект, стимулиращ и подкрепящ доброволчеството в България.

Към момента у нас липсва единна формулировка на понятието доброволец, както и правна рамка, регулираща процеса на доброволческата дейност, включително институционални механизми за извършването й.

Момчил Неков, който е един от най-младите депутати в Европейския парламент, доразвива с предлагания от него законопроект нормативната основа за насърчаване и подпомагане на младежкото доброволчество. Една от идеите му е то да се зачита за трудов стаж, а участието в доброволчески мисии да носи точки при кандидатстване в университет.

„Смятам, че такъв закон несъмнено би допринесъл за създаване на благоприятна среда за осъществяване на доброволчески дейности.

Доброволческият труд създава около 3% от БВП на ЕС, а всяко евро, инвестирано в развитие на доброволчеството, връща 5 евро в националните бюджети“, заяви миналата седмица Неков в изказване пред ЕП.

Дебатите бяха съсредоточени главно върху правата на доброволеца и социалните придобивки, които той би могъл да ползва. Момчил Неков акцентира върху младежкото доброволчество като форма на приобщаване към социални каузи, гражданска активност и неформално учене.