София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Мая Манолова настоява за „таван“ на лихвите

Размерът на лихвите е непосилен, смята омбудсманът

7 годиниОбщество 11 Боряна Райчева

Омбудсманът Мая Манолова призова с писма председателя на парламента Цецка Цачева, председателите и съпредседателите на всички парламентарни групи в 43-тото Народно събрание да подкрепят и приемат Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за задълженията и договорите. С него се слага „таван“ на наказателните лихви при просрочие, чийто размер сега е основният лихвен процент плюс 10 пункта, който ще стане по-справедлив като се намали на основния лихвен процент плюс 4 пункта.
Повод за това са стотиците жалби, постъпили в институцията на омбудсмана от бедни, възрастни, безработни и социално уязвими групи граждани. В тях хората алармират за непосилния висок размер на лихвите, които дължат при просрочване на парично задължение към доставчици на обществени услуги, банки, фирми за бързи кредити и др., нарастващи в пъти, особено при дълъг съдебен спор.
„Гражданите очакват от омбудсмана като застъпник за техните права да съдейства държавата да преустанови всички нелоялни и порочни практики, позволяващи задълженията им да се увеличават многократно поради натрупаните допълнителни суми над задължението, сред които и лихвите при просрочие“, пише Манолова в писмото си.
Тя посочва още, че гражданите често предлагат намаляване на непосилния за тях лихвен процент, което ще им позволи да изпълнят основното си задължение и ще им остават средства, за да посрещат жизнените си потребности.