София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Мая Манолова сезира Конституционния съд за текстове от Изборния кодекс

Сигналът на омбудсмана е свързан с разкриването на секции в чужбина

8 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Омбудсманът Мая Манолова сезира Конституционния съд за текстовете от Изборния кодекс, отнасящи се до разкриването на избирателни секции в чужбина.

В интервю тя коментира, че текстовете създават проблеми. По думите й те са поставили Централната избирателна комисия пред дилемата кой точно текст да спази, дали че при събрани 60 заявления задължително се разкрива изборна секция, или текстът, който казва, че таванът на секциите в една държава е 35.

По думите й ЦИК са решили да вземат удобното решение, като са ограничили правото на българите в чужбина, вместо да уважат искането им за създаване на толкова секции, колкото са събраните заявления.

Омбудсманът коментира, че изборната администрация повече пречи, отколкото помага на гражданите да гласуват.

От ГЕРБ обявиха, че ще предложат на извънредно заседание на Народното събрание във вторник промени в Изборния кодекс, с които да отпадане лимитът за броя на секциите за гласуване в чужбина, а също и за признаване за действителен вота на хората, гласували в квадратчето "Не подкрепям никого".