София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Мая Манолова внесе проектозакона за личната помощ

Майките на деца с увреждания с ултиматум към депутатите

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Мая Манолова внесе в Народното събрание писания от нея Закон за личната помощ. С нея бяха и майките на деца с увреждания. Новият закон предвижда обезпечаване от допълнителни 100 млн. лева годишно, които ще отидат за 77 хиляди души. Омбудсманът коментира в парламента, че с майките са работили до 3 часа тази сутрин по текстовете.

Мая Манолова и майките, облечени с тениските, станали символ на протеста им с надписа „Системата ни убива“, влязоха мотивирани в НС под звуците на песента на Слави Трифонов „Няма такава държава“.

Майките на деца с увреждания поставиха срок от 5 дни на депутатите да приемат предложения от омбудсмана закон. В противен случай - техните демонстрации ще се разраснат. Цветан Цветанов заяви от своя страна, че Мая Манолова не прави нищо друго освен да „трупа хубав рейтинг“.

Припомняме ви, че Законът за личната помощ беше отхвърлен по-рано през месеца от синдикатите и от национално представителните организации на хората с увреждания, които са в конфликт с протестиращите майки. По-късно омбудсманът заяви, че е готова да си подаде оставката, ако проектозаконът бъде приет.