София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Майк Пенс предупреди Северна Корея да не тества на какво е готов Тръмп

Вицепрезидентът на САЩ е на посещение в Сеул

7 годиниПолитика 6 Боряна Райчева

Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс предупреди Северна Корея да се въздържа от провокации и да не се опитва да тества решимостта на президента Тръмп. Пенс е на 10-дневна обиколка в Азия, в рамките на която се срещна с южнокорейското държавно ръководство като демонстрация на ангажиментите на Вашингтон към сигурността на Корейския полуостров.

"Само през последните две седмици, светът стана свидетел на силата и решимостта на новия ни президент в действията, предприети в Сирия и Афганистан. Северна Корея ще е добре да не тества неговата решителност, или силата на въоръжените сили на САЩ в този регион", заяви Пенс на пресконференцията с изпълняващия длъжността президент на Южна Корея Хуан Кио-Ан.

По време на посещението САЩ и Южна Корея постигнаха договореност за ускорено разполагане на противоракетната система THAAD.

Междувременно съдът в Сеул повдигна официално обвинения срещу отстранената президентка на Южна Корея ПакГън-хе. Тя ще отговоря за принуда, опит за принуда, получаване и искане на подкупи, както и допускането на изтичане на поверителна информация.