София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Майк Помпео се среща със съюзници от НАТО

Новият държавен секретар на САЩ пристигна в Брюксел

6 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

Ден след като се закле, новият държавен секретар на САЩ, Майк Помпео пристигна в Брюксел за разговори с ключови съюзници в Европа. Ще дискутират засилената руска агресия и начини за укрепване на НАТО, предаде Ройтерс.

Помпео, бивш офицер от армията, който е републикански конгресмен, се счита за лоялен поддръжник на американския президент Доналд Тръмп.

Това ще бъде първата среща на Помпео в НАТО - организация, основана на колективна отбрана срещу заплахата от бившия Съветски съюз.

На срещата, която е предварителен преглед на срещата на върха на лидерите през юли, ще бъде обсъдена агресията на Русия в Украйна, Грузия и Сирия, както и планове за повишаване на сигурността по южната граница на Европа, съобщи говорител на Държавния департамент.

Очаква се Помпео да притиска членовете на алианса да увеличат военните си бюджети, за да постигнат целта за 2% от икономическата продукция за отбрана всяка година до 2024 г., каза още официалният представител.

Тръмп изпрати Помпео в Северна Корея преди три седмици, за да се срещне с лидера на изолирана страна, Ким Чен ун, преди срещата на високо равнище с президента на САЩ.

След като напусна Вашингтон в четвъртък, новият шеф на Държавния департамент  ще посети Саудитска Арабия, Йордания и Израел през уикенда.

Той ще трябва бързо да се заеме с широк спектър от належащи международни проблеми, включително дълги конфликти в Сирия и Афганистан.

Вашингтон също така работи с европейски съюзници Франция, Германия и Великобритания по  ядреното споразумение с Иран от 2015 г., въпрос, който се очаква да бъде обсъден от Помпео в Брюксел.