София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Майка и дете блъснати на пешеходна пътека

Пешеходец загина във Варна

5 годиниИнциденти 7 Боряна Райчева

Пешеходец загина във Варна, след като бе блъснат от кола. Инцидентът е станал след 10:30 часа, на бул. "Атанас Москов" в града.

33-годишният шофьор, който управлявал кола с добричка регистрация, блъснал пешеходец, пресичащ пътното платно. Мъжът е загинал на място, все още се изяснява самоличността му.

По-късно днес, при друг пътен инцидент, майка и дете пострадаха в Пловдив.  Автобус на пловдивския градски транспорт ударил майка с количка, докато е пресичала на пешеходна пътека. 33-годишната жена и детето й са в болница. Те са в стабилно състояние, очакват се резултатите от изследванията на жената. Детето не е пострадало, коментира доктор Димитър Христозов, заместник-директор на Центъра за спешна медицинска помощ.

На шофьора на автобуса е взета алкохолна проба, която е дала отрицателен резултат.

Същевременно властта предвижда да въведе глоба за пешеходците. 100 лева ще трябва да плащат тези, които пресичат и говорят или пишат по телефона. Това е една от готвените промени в Закона за движение по пътищата. Предвижда се и нова точка 6 към чл. 81- "Да не използват мобилен телефон по време на управление на двуколесно превозно средство, освен при наличие на устройство, позволяващо използване на телефон без участието на ръцете му".

Вносителите на поправките в закона аргументират предложението си с големия ръст на загинали пешеходци. Само за една година убитите на пешеходна пътека в България са се увеличили над четири пъти. Общият брой на загиналите пешеходци през миналата година е 158 души.