София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Майките плашат с нови протести

Ще търсят лична отговорност от премиера Борисов

5 годиниОбщество 6 Боряна Райчева

Текстовете от Закона за личната помощ минаха на второ четене в социалната комисия в парламента. Разглеждането им днес обаче приключи със скандал.

Според текстовете, които ще бъдат предложени за гласуване на депутатите в пленарна зала,   още със старта на програмата за лична помощ от 1 септември 2019 година, вече няма да има средства за нея. Те ще са изхарчени през първите девет месеца на годината.

След края на заседанието на комисията майките се заканиха, че подновяват протестите си и ще търсят лична отговорност от премиера Бойко Борисов. А омбудсманът Мая Манолова заяви, че ако законът бъде приет в този му вид, ще сезира Конституционния съд.

По време на заседанието на социалната комисия сериозен сблъсък предизвика текстът, указващ, че размерът на средствата за лична помощ ще се определят ежегодно със закона за държавния бюджет. Така на практика парите за личната помощ ще бъдат рамкирани с бюджета, а не според нуждите на хората, подчерта Мая Манолова и призова текстът да отпадне.

Според омбудсмана до 1 септември, когато започва програмата за личен асистент, за нея няма да останат пари. Причината е, че сега действащите програми ще са изчерпали ресурса от 71,5 млн. лв. за първите девет месеца на следващата година.

Социалният министър Бисер Петков пък посочи:  „Ще се разчита на тези 71,5 милиона лева, ще разберем на 1 септември“.