София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Македония е с крачка напред към Евросъюза и НАТО

ЕК препоръча започването на преговори със Скопие

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Скопие е с още една крачка напред към евроинтеграцията си, след като вчера Европейската комисия препоръчва започването на преговори за членство на Македония и Албания в Европейския съюз. По думите на говорителката на Европейската комисия Мая Коциянчич решението ще се съдържа в тазгодишните доклади за напредъка на страната. Сега решението е в ръцете на Съвета на Европейския съюз, съобщи телевизионният канал TB21, цитиран от "Фокус".

Въпросът ще бъде обсъден на сесия на Съветът на ЕС във вторник, в Люксембург. След срещата се очаква решение от министрите дали ЕС ще започне преговори със страните. "Комисията публикува докладите и препоръча на Съвета да започне преговори с двете страни - Македония и Албания. Решението остава да бъде взето от Съвета, държавите-членки и ЕС. Наистина сме увеличили ангажимента си към региона. Интеграцията му е полезна за страните от района, за Европа и за нейната сигурност ", заяви Мая коциянчич, говорителка на Европейската комисия.

В същото време холандският парламент гласува вчера "против" влизането на Албания в ЕС, но "за" членството на Македония.  Според повечето холандски депутати, резултатите, постигнати в Албания не са достатъчни за тази крачка.

Германското правителство също одобри започването на преговори за членството на Македония в ЕС. Германските представители одобряват реформаторския баланс в македонското правителство. Според тях стартирането на преговори ще е положителен сигнал за македонските власти.

Кабинетът на Меркел обаче прави ясно разграничение между Македония и Албания. За стартирането на преговори с Тирана са препоръчани доста повече реформи.

Освен покана за преговори с ЕС, Скопие очаква и старт на преговори за членство в Алианса.

На срещата на върха в Брюксел на 11-12 юли може да се даде началото на преговори за присъединяването на Македония в Алианса. Това е казал на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг по време на пресконференция след разговори с белгийския премиер Шарл Мишел.  "Можем да очакваме, че на срещата на върха на НАТО ще отправим на Македония покана да започне преговори за присъединяване с НАТО.", - каза той.