София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Може ли Македония да има претенции към България?

Захариева увери, че националните ни интереси са защитени

6 годиниПолитика 7 Боряна Райчева

Македония се приближава все по-близо до членството си в Европейския съюз след подписването вчера на споразумението за името на страната между Атина и Скопие.

България е защитила интересите си и към нея няма да има нито териториални, нито някакви други претенции, това каза за Нова телевизия вицепремиерът Екатерина Захариева. По думите й в договора между Гърция и Македония има гаранции, че нямат претенции към трети страни.

„Националният интерес на България е стабилни съседи, стабилна Македония“, посочи вицепремиерът и допълни, че правителството ни подкрепя стремежа на Скопие да подобри отношенията си със съседите. „Отношенията ни с Македония от 20 години не са били толкова добри. Искаме помирие на Балканите и да гледаме напред“, каза Захариева. По повод двустранните отношения между България и Македония тя посочи, че е необходима ревизия на македонските учебни програми по история и литература.

Захариева подчерта, че „не е голям ентусиазмът нито в ЕС, нито в НАТО от бързо приемане на нови страни“, но Македония трябва да има перспектива и сега тя е получила зелена светлина за членство в ЕС.