София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Македония обвини Сърбия, че се меси във вътрешните ѝ работи

Външният министър Никола Димитров все пак се опитва да потуши скандала

7 годиниПолитика 7 Боряна Райчева

Новият министър на външните работи на Македония Никола Димитров определи присъствието на служителя на сръбските тайни служби Горан Живалиевич в македонския парламент по време на размириците в него на 27 април като намеса във вътрешните работи на страната.

Според министъра по-ярък пример за директна намеса не може да има.

"Ще се опитам да затворя този въпрос със Сърбия без особени скандали, но това не е добро начало. В парламента на практика имаше опит за преврат, който се провали. Не може ваш служител да бъде част от тълпата, която влезе в парламента, и вие да твърдите, че не се месите във вътрешните ни работи“, заяви Димитров пред сръбски медии.

На 27 април демонстранти влязоха в сградата на парламента в Скопие и биха депутати, включително и лидера на Социалдемократическия съюз Зоран Заев, който впоследствие стана министър-председател. По-късно стана известно, че сред тълпата, нахлула в парламента, е бил и офицерът от сръбските тайни служби Горан Живалиевич.