София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Македония отказа да отрива нови центрове за мигранти

Над 3000 опита за незаконно влизане в страната са отблъснати от началото на 2018 г.

6 годиниПолитика 12 Боряна Райчева

Македония няма възможност да открие нови центрове и лагери за приемане на мигранти от Близкия изток и Северна Африка, каза вътрешният министър на страната Оливер Спасовски.

В последно време медиите в балканските райони обсъждат възможни планове на Европейския съюз за изграждане в балканските страни, които не са членки на ЕС, на основните лагери за настаняване на мигранти. Една от най-вероятните държави за приемане е Албания и съседна Македония. Министър Спасовски коментира тези предположения на конференцията "Миграционната криза и Балканският маршрут" под егидата на Парламентарната асамблея на НАТО в Скопие.

"Македония все още няма условия за откриване на нови лагери за имигранти. В страната вече има два транзитни центъра за кратък престой, а сега граничната сигурност е на задоволително ниво", заяви ръководителят на Министерството на вътрешните работи.

"Поради местоположението си Република Македония се яви в центъра на кризата на миграцията и се превръща в една от страните, които носят най-голяма тежест. През нашата територия, през 2015 г. и половина на 2016 г., са преминали над 800 хиляди мигранти, което е  повече от една трета от населението страната ", отбеляза Спасовски.

Той подчерта, че с официалното закриване на "балканския маршрут на мигрантите" процесът навлиза в незаконна област, засилва се контрабандата на хора. Според Министерството на вътрешните работи на Македония през 2017 г. са отблъснати 3 200 опити за незаконно преминаване на границата, а през първите пет месеца на 2018 г. -3 100 опити за нарушаване на държавната граница.

Официално "западнобалкаският маршрут" беше закрит през 2016 г., но вместо маршрута Гърция-Македония-Сърбия-Хърватия, мигрантите навлизат  в Европейския съюз през Албания, Черна гора и Босна и Херцеговина.