Гледай
на живо

Македония поиска стратегическо партньорство с България

Скопие може да разчита на нас за Европа, увери президентът Радев

Като съседи ние сме естествено насочени към взаимно сътрудничество. Ние сме съседи и ще останем съседи. Това посещение на президента Радев е потвърждение за нашата близост и потвърждаване на взаимната ангажираност за подобряване на двустранните отношения". Това заяви македонският президент Георге Иванов, който посрещна българския държавен глава на официално посещение в Скопие днес.
"Искаме нашите отношения да са пример за отношенията между страните от Балканите. Дадохме инициатива за договор за стратегическо партньорство между Македония и България. Надявам се, че тази моя инициатива ще се подкрепи - за силно сътрудничество между нашите две страни на ниво стратегическо партньорство. Ние имаме такива договори за партньорство със САЩ, Турция", добави Иванов.
От своя страна Радев заяви, че ще обсъди инициативата на македонския си колега с правителството в София, защото един такъв договор означава много по-голяма сигурност за региона.
„Моето посещение в Република Македония има дълбок символизъм. Защото това не е просто първото официално посещение на президент след толкова много години. Това е първото посещение след подписването на договора за приятество и добросъседство. Това е и първото ми посещение след като България пое председателството. Председателство, което дава шанс на всички държави от региона за европейска перспектива“, заяви Радев.
Държавният глава напомни, че през 2017 г. е била година на активен диалог между двете държави, който няма аналог в нашата история.
„Най-добрият лакмус за отношенията между държавите това са бизнесът и хората. С президента Иванов говорихме, че само няколко месеца след подписването на договора има ръст на стокообмена и на туристите. Този договор помете целият скептицизъм, недоверието и страхът в отношенията между двете държави. С Иванов се обединихме, че този договор не трябва да остане само на хартия и като единичен акт. Той трябва да бъде началото на необратим процес. На първо място трябва да създадем предпоставки за много по-добра свързаност – транспортна , енергийна и дигитална. Много по-голям обмен в областта на икономиката и търговията. И после в областта на културата, образованието“, заяви Радев.
Колкото до европейската перспектива на Македония, България винаги е била от най-добрите адвокати за вашите перспективи. Р Македония винаги може да разчита на България за експертна и всякаква друга помощ, увери българският президент.
Много важно е на високо политическо ниво да имаме регулярни и близки контакти. Ние с вас ще дадем пример – на вашия личен празник 6 май вие да бъдете мой гост и в същия ден да посетим и военните гробища в Ново село, каза Радев.