София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Македонският парламент гласува името на страната

Необходими са 81 ласа „ЗА“, за да бъдат приети промените

5 годиниПолитика 5 Боряна Райчева

Македонският парламент ще вземе решение днес за името на страната. Той ще гласува конституционните поправки, които позволяват промяната му в Република Северна Македония.

За да бъдат приети промените по договора между Македония и Гърция ще се наложи 81 депутати да гласуват със „ЗА“ промяната.

В Македония бе пуснат и референдум, чрез който се опитаха да разберат нагласите на македонския народ за промяната на името на Македония. На въпроса „Подкрепяте ли членството в ЕС и НАТО с приемане на договора между Македония и Гърция“  91.46% от гласувалите отговориха с „Да“. Избирателната активност обаче беше ниска и това не позволи референдумът да бъде признат за валиден. Министър-председателят на Република Македония Зоран Заев каза, че не възнамерява да подава оставка , въпреки заканата му, че ако референдума се провали той си тръгва по поста. Той заяви, че е негов дълг да остане, защото трябва да продължи да води страната към членство в НАТО и ЕС.