София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Македонският парламент гласува смяната на името

Ще има ли Република Северна Македония?

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Македонският парламент разглежда проектозакона за ратификация на договора с Гърция за смяна на името на Република Северна Македония.

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ отказа да участва в обсъждането.

Въпреки това обаче македонският парламент реши ратификацията да се гласува по бързата процедура. 

Външният министър Никола Димитров заяви, че бързото одобрение на договора е важно, защото той задължава Гърция да уведоми веднага Брюксел, че подкрепя присъединяването на Македония към ЕС и НАТО, което е добре да стане преди срещата на върха в края на юни.

Парламентарната група на опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ гласува против бързото приемане на закона и отказа да участва в процедурата.

Веднага след ратификацията в Скопие, Гърция е задължена да информира Европейския съюз и НАТО, че подкрепя началото на преговори за присъединяване на Македония.

Македонският президент Георге Иванов призова премиерът Зоран Заев веднага да започне процедура по искане за отстраняване на държавния глава. Изявлението на Иванов е по повод вчерашното интервю на Заев, в което министър-председателят заяви, че е възможно да се стигне до отстраняване на президента, ако той откаже да подпише договора за разрешаване на спора за името. Иванов заяви, че въпреки заканите и натиска, той остава на позицията си.