София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Макрон демонстративно пренебрегна Русия

Френският президент отказа да посети изложение на книги

6 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Президентът на Франция Емануел Макрон демонстративно пренебрегна Русия по време на книжно изложение в Париж. Държавният глава отказа да посети щанда с руските книги, въпреки че самият той през миналата година покани Русия да участва в събитието като почетен гост. Няколко часа преди откриването на книжния салон, местните служби уведомиха организаторите, че Макрон няма да посети руския щанд.

По време на салона Макрон все пак обясни действията си с последните събития около отравянето на шпионина Сергей Скрипал и неговата дъщеря. „Реших да се съобразя със ситуацията в момента и да не отида на руската изложба в знак на солидарност с нашите английски приятели“, заяви Макрон. Той добави, че ще продължи диалога с руските интелектуалци, писатели, с гражданското общество и с всички, които с голямо мъжество се съпротивляват на всичките безчинства на режима в Москва.

На 15 март Макрон официално се присъедини към обвиненията на Лондон по отношение на Русия за отравянето на семейство Скрипал. Очаква се в близките дни Париж също да обяви мерки срещу Русия, подобни на тези, които прие Лондон.

Москва отхвърля всички обвинения и обеща, че вземе ответни мерки и ще осъществи мощен натиск върху Великобритания.