София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Макрон е на официална визита в Индия

За силен пакт между двете страни се обяви той в Делхи

6 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Френският президент Еманюел Макрон е на официална визита в Индия, съобщават световните агенции. Той и първата дама на Франция, както и придружаваща ги делегация, пристигнаха вчера в Делхи. Днес те бяха посрещнати с военни почести в президентския дворец, където ги очакваше и премиерът на Индия Нарендра Моди.

Макрон посещава Индия за първи пъти. В двореца в Делхи той обяви, че целта на визитата е  да се „сключи за десетилетие напред силен пакт между двете демокрации".

Предстои между Франция и Индия да подпишат договор, който дава на индийски кораби достъп до френските военни бази в Индийския океан. Този достъп е много ценен за Индия, обезпокоена от засилването на китайското присъствие в този океан. "Искам Индия да бъде един от нашите главни партньори в региона в областта на сигурността", обясни Макрон в интервю за телевизия "Индия тудей", дадено по-рано тази седмица.

По време на визитата се очаква да бъдат подписани договори в областта на околната среда, авиацията, градското благоустройство, по-специално технологии за пречистване на водата. Ще бъде обсъден търговският стокообмен между Делхи и Париж.

По-късно днес Макрон ще има среща и с индийски младежи по примера на срещата му с млади африканци в Уагадугу през ноември миналата година.