София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Макрон:Франция не е васал на САЩ

Френският президент обиден от думи на Тръмп

5 годиниПолитика 5 Боряна Райчева

Франция не е васал на САЩ, категорично заяви френският президент Еманюел Макрон. Емоционалното изказване на президента идва след нападка от страна на американския президент Доналд Тръмп в Туитър. Макрон припомни, че Франция и САЩ са дълговечни съюзници, които трябва да се отнасят с уважение един към друг и че Франция е съюзник.

Припомняме ви, че след посещението си във Франция Тръмп разкритикува този важен съюзник на САЩ за това, че почти е бил победен от Германия през Втората световна война и за ниския рейтинг на Макрон.

"Във всеки един момент от историята ни сме били съюзници, а между съюзници трябва да има уважение", каза Макрон, давайки примери с френската подкрепа за САЩ по време на войната им за независимост и подкрепата на САЩ през двете световни войни

"Това е съюзникът, с когото поемаме всички рискове, с когото извършваме най-сложните операции. Всеки ден се борим с тероризма и в Сирия, и в Африка. Нашите войници ежедневно действат заедно. Но да си съюзник не означава да си васална страна. Ние не бива да зависим от тях", заяви френският президент.