София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Макрон и Тръмп обсъдиха стратегическото партньорство между двете държави

Работи се за поствоенна пътна карта за Сирия

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Френският президент Еманюел Макрон заяви на обща пресконференция с американския президент Доналд Тръмп, че уважава неговото решение да изтегли САЩ от Парижкото споразумение за климата, но допълни, че той лично остава привързан към този договор и произтичащите от него ангажименти, предаде Франс прес. Aмериканският президент заяви, че САЩ са ангажирани да бъдат лидери в защитата на околната среда. Двамата лидери съобщиха, че дискусиите по този въпрос ще продължат.


Тръмп каза, че двамата с Макрон са обсъждали и как да укрепят стратегическото партньорство между Франция и САЩ, предаде Ройтерс.

"Днес не сме изправени пред нови заплахи от такива режими като Северна Корея, Иран и Сирия и правителства, които ги финансират и подкрепят. Ние сме изправени също и пред сериозни заплахи от терористични организации", каза Тръмп.


Макрон съобщи, че с Тръмп са постигнали съгласие за съвместни действия между Франция и САЩ за борба с кибепрестъпността и пропагандата в интернет. Другата важна тема, която са обсъждали е ситуацията в Сирия.

Те призовават дипломатите да изготвят в идните седмици конкретна инициатива, имаща за цел да подготви бъдещето на Сирия.
 
Двамата лидери съобщиха, че работят за поствоенна пътна карта за Сирия.

Франция и САЩ предлагат сформирането на международна контактна група за стабилизирането на ситуацията в поствоенна Сирия, съобщи още Макрон, предаде ТАСС.
 
Тръмп каза, че сега се работи по още едно споразумение за прекратяване на огъня в Сирия, предаде ТАСС. Той допълни, че това споразумение ще касае регион, в който обстановката е сложна, без да споменава за кой район става дума.
 
Относно Сирия Тръмп каза, че прекратяването на огъня там доказва, че дискусиите с Владимир Путин по време на срещата на Г-20 миналата седмица са успех и че е полезно да се води диалог с руския президент, предаде Франс прес.

Макрон пък отбеляза, че е важно да се работи с Русия, допълва ТАСС.
 

 Тръмп каза, че работи за търговски споразумения с Китай, но говорейки за Китай засегна и темата за Северна Корея и заяви, че китайският президент Си Цзинпин би могъл вероятно да направи повече по севернокорейския въпрос.