София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Макрон поздрави Путин за изборите

Френският президент е изразил безспокойство относно Африн

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

В телефонен разговор френският президент Еманюел Макрон поздрави в руския  си колега Владимир Путин за преизбирането  и му пожела успех в политическото, демократично, икономическо и социално модернизиране на Русия, информират от Елисейския дворец, цитиран от "Франс прес" и БТА. 
 
 
Макрон е потвърдил привързаността си към конструктивен диалог между Русия, Франция и Европа, както и убеждението си, че сътрудничеството между Европа и Русия, което е от съществено значение за Европейския континент, е в интерес и на двете страни. 
 
По време на  разговора с Путин, Макрон също така е изразил "дълбоко безпокойство" от ситуацията в сирийските региони Африн и Източна Гута и е призовал Русия да положи усилия за прекратяване на сраженията и загубата на човешки живот. 
 
Той е призовал Путин да възобнови "с твърда ръка" борбата с химическите оръжия, след като нервнотоксичен агент е използван срещу бившия руски шпионин Сергей Скрипал на британска територия. Макрон е призовал руските власти "да хвърлят светлина върху всички отговорности, свързани с неприемливата атака в Солсбъри, и да възстанови "с твърда ръка" контрола върху евентуални програми, които не са били декларирани пред Организацията за забрана на химическите оръжия".