София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Макрон - пред изпитанието на "жълтите жилетки"

3 жертви и стотици ранени при протестите през уикенда

5 годиниОбщество 6 Боряна Райчева

Мобилизирането срещу президента на Франция Емануел Макрон продължава да расте. Протестите на "жълтите жилетки" срещу повишаването на данъците върху горивата са най-голямото предизвикателство до момента пред правителството на Макрон, пише АФП.

В протестите от този уикенд повече от 260 души в цялата страна бяха ранени, от тях 133 са в столицата Париж. Има три смъртни случая, свързани с демонстрациите, съобщават местните медии.

Двама демонстранти бяха осъдени вчера във Франция на три месеца затвор, след като са били задържани по време на протест на "жълтите жилетки" в град Пюи ан Веле, при който е била подпалена сградата на местната префектура, предаде Франс прес. Единият бе осъден на 12 месеца затвор, от които 9 условно, а другият на 6 месеца затвор, от които три условно.

 Общо 12 души са били задържани и поставени под стража за участие в сблъсъци и вандалски прояви в събота вечерта в префектурата на департамента От Лоар.

Около 2500 ученици излязоха на улиците в Ница, в югоизточната част на страната, като викаха "Макрон, подай оставка!" и блокираха трафика.

Междувременно, още 700 младежи участваха в протестите в Тулуза, в югозападната част на европейската страна, където имаше сблъсъци с полицията. Седем души са ранени и 11 арестувани.

Освен това група шофьори на линейки блокираха достъпа до Place de la Concorde, в центъра на Париж.

Парамедиците настояваха за спиране на реформата на финансирането на санитарните превози, което предполага сериозна заплаха за малките и средните компании в сектора.

Протестиращите вандализираха Триумфалната арка и унищожиха паметниците, ресторантите и бизнеса. Заради протестите бизнесът във Франция отчете рекордни загуби. Търговците на дребно отбелязват между 20 и 40% по-нисък оборот, а ресторантите до 50%. Спадът в резервациите в хотелите, също е драстичен – между 15-25%.

Това постави властите във висок алармен сигнал. Френското правителство обмисля възможността за налагане на "извънредно положение" - временен период на повишена сигурност , докато не бъде постигнат някакъв компромис.

Френският „Фигаро“ отбелязва, че Макрон предвижда сериозни мерки срещу движението на „жълтите жилетки“.

С цел да намали напрежението преди идната събота, когато се очаква нова вълна от мащабни демонстрации, френският лидер свика вчера вечерта извънредно заседание на правителството, на което присъстваха премиерът Едуар Филип и няколко министри. 

На заседанието е взето решение за преговори с представители на "жълтите жилетки", които обаче отказаха да се срещнат с Едуар Филип от страх за сигурността си.  Премиерът проведе разговори и с опозиционните лидери. 

Заради „проблемите у дома“ фенският президент Еманюел Макрон отложи визитата си в Белград. Това каза сръбският президент Александър Вучич, допълвайки, че Сърбия се е подготвяла за тази визита.  „За съжаление заради ситуацията и проблемите, срещу които е изправен, президентът Макрон ме помоли да отложи визитата си в нашата страна с няколко седмици“, каза Вучич на пресконференция.

Макрон би бил първият френски държавен глава, който ще посети Сърбия след Жак Ширак през 2001 г. Той трябваше да се срещне със сръбския президент Вучич в сряда вечерта и да отдаде почит на гробището на падналите войници от Първата световна война в четвъртък, преди да се върне в Париж.