София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Макрон: Путин мечтае за демонтаж на ЕС

Русия не била пример за зачитане на човешките права

6 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че лидерът на Руската федерация Владимир Путин мечтае за „рухването на Европейския съюз“. Макорн коментира пред шведската телевизия SVT  европейските ценности и различията между Франция и Русия, но заяви, че дискусиите с Русия са необходими.

"Уважавам Владимир Путин и аз съм един от тези, които смятат, че трябва да се създаде нов подход към сигурността с Русия, ние се нуждаем дискусии с Русия, но мечтата на Путин е демонтажът на ЕС", каза френският президент.

Една от причините за тези думи беше предизборната кампания в Швеция преди парламентарните избори на 9 септември. Един от лидерите на антиимигрантската, наричана в Швеция популистка, социално-консервативна партия "Шведските демократи" Джими Окесон беше запитан кого предпочита - френския президент Еманюел Макрон или руския лидер Владимир Путин. Окесон отказа да отговори на въпроса, заявявайки, че не иска да прави никакъв избор и не вижда причина за такъв избор.

Макрон заяви, че не иска да се намесва във вътрешните дискусии в страната и отказа да коментира случая. В същото време обаче той отбеляза, че отговорът казва много за лидера, "който не може да подреди по ред приоритетни ценности и интереси".

Макрон каза, че Франция зачита правата на човека и "е една от страните със значителна демокрация" и член на ЕС. "Имам контакти с Путин постоянно и го уважавам, но Русия не е пример от гледна точка на човешките права, мисля, че Русия не може да бъде модел за шведите", каза френският президент.