София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Макрон разговаря с Путин за ситуацията в Сирия

Френският президент е загрижен от влошаващото се положение там

6 годиниПолитика 10 Боряна Райчева

Френският президент Еманюел Макрон проведе телефонен разговор с руския президент Владимир Путин в петък, по време на който изрази загриженост за влошаващото се положение в Сирия. Това съобщиха от двореца Елисей, предаде ТАСС.

"Френският президент Еманюел Mакрон прекара петък сутринта в телефонен разговор с руския президент Владимир Путин като част от техния постоянен и тесен диалог за Сирия. Той изрази дълбоката си загриженост във връзка с продължаващото влошаване на ситуацията в Сирия",  се казва в изявление на Елисейския дворец.

Френският президент заяви също, че приоритетите на Франция в сиричйския въпрос са да се бори срещу тероризма и да се противопостави на укрепване на позицията на групата „Ислямска държава". „Също така да помогне за облекчаване на страданията на цивилното население на базата на пълното прилагане на резолюция 2401 на Съвета за сигурност на ООН и на подобрените хуманитарни действия и провежда веднага след като става възможно на надежден и приобщаващ политически процес", се казва в изявлението.

"Президентът на Френската република изрази желание взаимодействието между Франция и Русия да продължи и да се засили, за да стане възможно постигането на мир и постигането на стабилност в Сирия", се казва в изявлението.