София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Макрон ще посети Русия през 2018 година

Френският президент ще участва на икономически форум в Санкт Петербург

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Френският президент Емануел Макрон може да посети Русия през 2018-а година, съобщи прессекретарят на руския президент Владимир Путин - Владимир Песков. Той обаче посъветва медиите да "не бягят толкова напред", тъй като посещението все още е на етап преговори.
Въпреки това, наблюдатели в Москва смятат, че Макрон може да приеме предложението. Той е поканен на икономическия форум в Санкт Петербург и може да стане най-високопоставения негов гост. Владимир Путин е отправил лично поканата до Макрон по време на срещата на двама в двореца Версай на 29-и май тази година. Тогава Макрон не е отговорил директно, но е оставил вратичка, като е заявил, че иска да изчака резултатите от президентските избори в Русия.
Според Песков, Франция е сред най-важните партньори на Русия, а отношенията между двамата лидери са много динамични и има възможности за промяна в позициите и темите, които разделят двете страни.
Наблюдатели припомнят, че Макрон много остро критикува руските медии по време на съвместната пресконференция с Путин. Тогава той заяви, че част от руските средства за масова инфорамция разпространяват лъжи и клевети, спомена за проблема с правата на малцинствата, най-вече гей-обществата в Чечня. Три месеца по-късно Макрон потвърди, че двамата с Путин имат сериозни различия по украинската криза, но в същото време са сближили позициите си по войната в Сирия.