София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Макрон спечели мнозинство във френския парламент

Партията му получи 355 места в 577 местния парламент

7 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Центристката партия на френския президент Еманюел Макрон и неговите съюзници спечелиха голямо мнозинство, получавайки между 355 места в 577 местния парламент на втория тур от изборите в неделя – значително над абсолютното мнозинство от 289 депутатски мандата, сочат последните резултати. 56% от избирателите не са гласували.
Дясната партия на Републиканците и центристките й съюзници получават между 126 и 136 депутатски мандата, следвани от социалистическата партия с 44-46 депутати, пред радикалната левица и комунистите.

За първи път лидерът на крайнодесните Марин льо Пен влезе в парламента, като нейната паритя „Национален фронт“ ще получи поне осем места. Льо Пен получи подкрепата на северния град Енен-Бомон. Тя коментира, че ниската избирателна активност и на двата тура на парламентарните избори е показала че „правителството може да има мнозинство в парламента, но има малцинство в страната“. Освен това льо Пен обеща да защитава френските ценности и да продължи да се противопоставя срещу притока на мигранти.

Крайнолявата партия на Жан-Люк Меленшон е получил около 15 места в парламента. Според него ниската избирателна активност означава, че „по-голямата част от страната е излязла на гражданска стачка“ и обеща неговата партия и съюзниците й да не отстъпят от придобитите социални права.

Министър-председателят на Франция Едоар Филип заяви, че по-голямата част от гласоподавателите са „предпочели надеждата пред гнева, оптимизма пред песимизма, доверието пред оттеглянето“, предава France 24.
„Преди година никой не си представяше политическо обновление като това. Ние дължим това на желанието на президента на страната да даде нов живот на демокрацията. Ние също така дължим това на френския народ, който искаше да даде ново лице на националното представителство“, подчерта премиерът.