София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Макрон: Свалянето на Асад не е приоритет за разрешаването на сирийската криза

Той призова за изготвянето на нов план за Сирия

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

 

Президентът на Франция Еманюел Макрон обяви, че свалянето на Асад вече не е приоритет при разрешаването на сирийската криза, защото е необходимо съсредоточаване върху борбата срещу тероризма съобщават Ройтерс и ТАСС. Макрон призова за изготвяне на нов план за Сирия, в който приоритет да бъде борбата с тероризма.

„ Терористите са нашите врагове", подчерта френският лидер. Според него необходимо е сътрудничество между всички страни, особено с Русия.

В същото време Макрон обяви, че използването на химически оръжия е "червена линия" за него и ако се случи, Франция е готова да се намеси и да нанесе въздушни удари без американска подкрепа.

"Ако има сведения, които доказват използването на химически оръжия, и ние знаем, откъде идват оръжията, Франция ще отговори с въздушни удари, за да унищожи складовете", закани се той.

Макрон изтъкна още, че Асад е враг на сирийския народ, но не и на Франция, пояснявайки отново, че приоритетът на Париж е борба с тероризма и уверяване, че Сирия няма да се разпадне.