Гледай
на живо

Макрон загуби катастрофално в Корсика

Островът ще иска автономия и признаване на нацията

Макрон загуби катастрофално в Корсика Корсиканските националисти постигнаха голяма победа на втория тур на местните избори, което им дава ... thumbnail text

Корсиканските националисти постигнаха голяма победа на втория тур на местните избори, което им дава възможност да окажат натиск върху Париж за по-голяма автономия на френския остров в Средиземно море, предаде Франс прес.
Според окончателните резултати националистите, обединени в блока "За Корсика", бележат исторически резултат с 56,5 процента от гласовете. Втора остава корсиканската десница, която е получила над 18 процента от гласовете. На трето място се нарежда листата на партия "Република, напред" на президента Еманюел Макрон, с близо 13 на сто от гласовете.
В програмата на националистите влиза разширяване на автономията до три години, амнистия за политическите затворници и признаване на статут на официален език за корсиканския наред с френския език.
Десният вестник „Фигаро“ коментира днес, че Макрон е пристиснат о стената, защото е принуден да изясни позицията си за Корсика. „Еманюел Макрон обеща на корсиканците „прагматизъм“ и ето го притиснат о стената. След победата на националистите в неделя претенциите на острова към канцеларията на президента се засилват: автономия, законодателна власт, признаване на корсиканския народ, амнистия за „политическите затворници“. Ето как Макрон се сблъсква с трудна тема в тази територия, където той няма силно политическо присъствие“.