София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Манолова даде цената на водата на прокуратурата

КЕВР си прави каквото си иска

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

„Имаше смисъл от натиска, който оказах на КЕВР, защото макар да отричаха в последното си решение, те се съобразиха с аргументите ми, че манипулират числата, в резултат, на което се получава драстичното увеличение на цената на водата“, заяви омбудсманът Мая Манолова пред bTV.

В резултат, във всички 15 области се намалява цената на водата до 3 пункта – в Ямбол вместо с 20%, водата е увеличена със 17%, във Враца вместо 13%, водата е увеличена с 11% и т.н.

„КЕВР е взел данните от по-високото изследване на Националния статистически институт за средно месечните доходи на домакинствата. Разликата между двете изследвания е 100%. Твърдя, че ако бяха взети данните от по-ниското изследване на средно месечните доходи на домакинствата, в три от областите изобщо нямаше да има увеличение на цената на водата. Това са областите Монтана, Кърджали и Силистра“, категорична бе омбудсманът.

Манолова се срещна със заместника на главния прокурор и ръководител на Върховната административна прокуратура Ася Петрова и завеждащия отдел „Надзор за законност“ Виктор Малинов.

На срещата бяха обсъдени решенията на КЕВР от 30 ноември и от 15 декември т.г. и основанията за оспорване тяхната законосъобразност пред съда.

Прокуратурата вече се е самосезирала за решенията на регулатора от 30 ноември и е изискала преписките от комисията за цената на водата в областите Бургас, Ямбол и Враца.

Омбудсманът изпрати и официално сигнал за незаконосъобразното решение за скока на водата до ВАП.