София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Манолова към Симеонов: Да прочете и спази закона

Омбудсманът заяви, че няма да чака да я канят, за да си свърши работата

6 годиниПолитика 7 Боряна Райчева

Омбудсманът Мая Манолова вчера бе изгонена от заседанието на Тристранниясъвет с мотива, че не е поканена. „Не мога да чакам покани да си свърша работата“, коментира пред Нова телевизия Манолова и подчерта, че нейно законово задължение е да бъде там, където се обсъждат правата на гражданите.

Тя изрази надежда, че „следващия път“ водещият заседанието на Тристранката – вицепремиерът Валери Симеонов, „ще прочете и спази закона”, според който омбудсманът трябва да присъства на дискусии, засягащи правата на гражданите. „ С моето отстраняване, те отстраняват българските граждани. Много е опасно, когато органите в държавата се капсулират. Какво крият?”, запита Манолова.

На съвета бяха дискутирани законови промени, които отнемат правото на миньорите да се пенсионират по-рано като хора, извършващи първа категория труд при тежки условия. Това е било валидно до миналата година, но с премахването на определена наредба вече не важи.

Запитана дали може високият й рейтинг и активността й да са причина за раздразнение, Манолова отговори: „Аз съм обществени защитник. Моята работа е да защитавам правата на българските граждани. И това го правя не от вчера, не от месец. Слизала съм в рудници под земята, когато е трябвало, стоя зад майките и ще стоя и в Странджа пак ще отида. Занимавам се с всеки случай. Ако това не харесва на някой орган, ако на синдикатите не им харесва, това си е техен проблем. Това обаче е моята работа. Няма да позволя на никой да ми пречи да си върша работата“.

Според Манолова правата на стопаните на евтаназираните животни заради чумата в Странджанско са нарушени, защото не били подробно информирани за действията на властите.