София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Манолова обвини КЕВР, че ограбва потребителите

Според омбудсманката поскъпване на природния газ изобщо не трябва да има

7 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

„Въпросът е как и в чий интерес работи Комисията за енергийно и водно регулиране. Тя трябва да работи публично и прозрачно. Тоест трябва да е ясно защо вдига цената на природния газ с 30%, като с 15% е на световните пазари. Трябва да обясни защо вдига парното и топлата вода, при положение че е оставила буфер в размер на 27%. КЕВР трябва да съблюдава баланс между интересите на потребителите и на енергийните дружества. В момента имаме диктатура на бюрокрацията в лицето на КЕВР - те работят изцяло за силните на деня".

Това заяви омбудсманката Мая Манолова.

Според нея Комисията запушва дупките в енергетиката, като бърка в джобовете на потребителите. Тя посочи, че за последните 2 години природният газ е поевтинял с 87 %, докато в същото време парното е поевтиняло едва с 21 на сто, а КЕВР се е мотивирала, че така се оставя буфер при евентуално бъдещо поскъпване на природния газ.

Манолова повтори тезата си, че поскъпване изобщо не е необходимо и заяви, че ако новите цени на природния газ, парното и тока бъдат окончателно приети, ще ги атакува в съда.

Във вторник БСП и ГЕРБ влязоха в спор за цената на газа, като социалистите обвиниха КЕВР, че е действала по политическа поръчка и умишлено е задържала поскъпването, докато трае предизборната кампания.

Теменужка Петкова от ГЕРБ от своя страна каза, че поскъпването става факт по време на служебното правителство, а то е на БСП. ГЕРБ не приема повишаването на цените в този момент, каза Петкова. Петкова призова КЕВР да преразгледа решението си.