София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Манолова: Помогнете на майките и подавам оставка

21 дни продължава протестът на майките на деца с увреждания

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

21 дни продължава протестът на майки на деца с увреждания. От палатковия си лагер край парламента майките настояват да бъдат чути исканията им. Зад жените застана и националният омбудсман Мая Манолова. Заедно те представиха законопроект за личната помощ, който обаче не получи необходимата подкрепа. Манолова е на мнение, че социалният министър Бисер Петков не е заявил позиция и не е поел своята отговорност по време на обсъждането на закона. Омбудсманът е категорична, че ще защитава майките до край, защото това е една справедлива кауза.

„Чух много приказки през последните дни за това, че съм застанала зад майките на деца с увреждания и стоя зад тях заради кариерни цели, имидж, краткосрочни политически цели. Искам да кажа на всички тези, които очевидно са разтревожени и обезпокоени от рейтинга ми в обществото, че съм готова да им предложа успокоителна размяна - те да застанат зад законопроекта, който искат майките, да осигурят подкрепа за този законопроект, да бъде приет по най-бързия начин, след това да застанат зад други закони, които уж подкрепят - срещу свръхправомощията на банките и личния фалит - и в замяна ще получат моята оставка, за да са спокойни. Това каза в сутрешния блок на БНТ националният омбудсман Мая Манолова.

От своя страна председателят на ПГ на ГЕРБ Цветн Цветанов заяви, че диалогът с майките никога не е прекъсван.

„Има един бюджет, който трябва да бъде разпределен солидарно на всички необходими сфери. Има много области, които са недофинансирани и това е проблем, който не е възникнал сега”, коментира Цветанов.

Вчера майките на деца с увреждания изпратиха отворено писмо до премиера. Вместо да му се „махнат от главата“, както разпореди той преди седмица. Родителите настояват за реформи и още оставки. отмяна на националното представителство на пациентските организации и НПО-та на и за хора с увреждания, разпускане на Националния съвет за интеграция на хора с увреждания и прекратяване на субсидирането им.

Родителите настояват да се разследва дейността на синдикалните организации КНСБ и КТ "Подкрепа" и да се установят колко са усвоените от тях средства са от държавния бюджет на Република България, от проекти по оперативни програми на Европейския съюз, от дарения от чуждестранни фондации и частни лица в периода от тяхното създаване до настоящия момент.

Друго условие, което поставят, е освобождаването от длъжност на Зорница Русинова в качеството й на дългогодишен служител в Министерство на труда и социалната политика.