София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Манолова внася законодателни промени

Те са в защита правата на децата с един родител

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Омбудсманът Мая Манолова и Златина Хаджипанайотова, организатор на родителския протест „Код: черно“, ще внесат в Народното събрание законодателни промени, които се отнасят към условията за получаване на наследствена и персонална пенсия от деца, останали без един или двамата си родители.

Припомняме ви, че на 19 февруари 2018 г. Манолова организира национална кръгла маса по темата, на която родители на деца, чиито съпрузи или партньори са починали, разказаха личните си човешки истории за трудностите при сблъсъка си с държавните институции. Манолова обяви, че ще инициира законодателни промени за защита правата на децата, останали без един или двама родители, а Хаджипанайотова информира, че над 5000 души са се включили в подписката за подкрепа на кампанията.           

Сред предложенията на омбудсмана, които ще внесе в парламента, са отпадне на изискването за осигурителен стаж при починал до 25-годишна възраст родител за получаване на наследствена пенсия на детето, както и намаляване на 3-годишния осигурителен стаж на починал родител до 30 г. на 1 година, а за родители над 30 г. – от 5 на 3 години.

Манолова предлага още отпадане на подоходния критерий за получаване на персонална пенсия. Това ще даде възможност в случаите, в които едно дете не може да получи наследствена пенсия, да има правото да кандидатства за персонална без изискване за доход.