София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Марешки с нова коалиция за евроизборите

„Воля” се обединява със социалдемократи и земеделци

пропускане
5 годиниПолитика 4 Боряна Райчева

Партията на Веселин Марешки „Воля” ще се яви на предстоящия евровот през май като част от широката коалиция Воля-българските родолюбци”. Това стана ясно днес по време на нарочна пресконференция в сградата на Народното събрание. В коалицията, освен партията на Марешки се включват още Народна партия „Свобода и достойнство”, Обединена Социалдемокрация и Земеделски съюз „Александър Стамболиски”. Основните послания, които партиите припознават като общи са -образование, здравеопазване, сигурност и европейски доходи.

Като отчитат необходимостта от обединяване на национално отговорните политически сили, членовете на коалицията завиха, че  се споразумяват да работят за консолидация на партиите от демократичното пространство.

В изказването си Веселин Марешки заяви, че коалицията е обединена около идеята да поискат промяна в работата на европейските институции.

Той беше категоричен, че ще изискват от българските представители в Европейския парламент  да дават ясен отчет на гражданите какво вършат там. Според Марешки, грешките в работата на ЕС могат да се поправят само чрез родолюбие и воля да се следва желанието на избирателите.

Лидерът на Земеделски съюз „ Александър Стамболийски”- Спас Панчев изрази също задоволство от участието на неговото формирование в коалицията. Панчев съобщи, че има и други земеделски формации, които може да подкрепят „Воля-български родолюбци”.

Йордан Йорданов  от Обединена социалдемокрация беше категоричен, че новото политическо обединение ще работи за подмяна на целия политически елит.

От „ Воля” допълниха, че коалицията ще се бори да вкара втори депутат в Европейския парламент от редиците си.

Орхан Исмаилов  от Народна партия „ Свобода и достойнство” заяви, че са се включили в този по-голям формат, за да се справят заедно с ниския жизнен стандарт и нелоялната конкуренция и да се преборят заедно за благоденствието на българите.

Като основен свой приоритет новата коалиция посочи повишаването на доходите.