Гледай
на живо

Мариана Коцева оглавява ЕВРОСТАТ

Тя е първата жена на поста

Мариана Коцева оглавява ЕВРОСТАТ Бившата председателка на Националния статистически институт Мариана Коцева ще оглави ЕВРОСТАТ, съобщ... thumbnail text

Бившата председателка на Националния статистически институт Мариана Коцева ще оглави ЕВРОСТАТ, съобщават от Европейската комисия. Тя ще бъде първата жена на този пост.

От юли 2012 г. Коцева е заместник-генерален директор на ЕВРОСТАТ. Статистическата служба на ЕС е базирана в Люксембург. С почти шест години трудов стаж в ЕВРОСТАТ и десет години като генерален секретар, а преди това и председател на Националния статистически институт на България, Коцева притежава всички необходими умения и опит за новата си позиция, се казва в съобщението на Комисията.

Друга българка - Андрияна Сукова, пък ще бъде новият заместник-генерален директор на генерална дирекция „Трудова заетост, социални въпроси и приобщаване“. Сукова работи в генерална дирекция „Заетост“ повече от седем години, по-специално в областта на мониторинга и изпълнението на програми в рамките на Европейския социален фонд. Като бивш заместник-министър на земеделието на България и член на кабинета на бившия комисар по защита на потребителите Меглена Кунева, Сукова може също да използва политическия си опит за новата си позиция, посочва ЕК.