София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Мариано Рахой: Испания е готова да отнеме автономията на Каталуния

Полицията и гвардията остават там до нормализиране на ситуацията

6 годиниОбщество 6 Боряна Райчева

„Полицията и гвардията ще останат в Каталуния. Силите на реда ще бъдат там до урегулирането на ситуацията“, заяви испанският премиер Мариано Рахой в интервю за вестник El Pais и допълни, че те ще бъдат изтеглени тогава, когато обстановката в Каталуния се върне към нормалното си състояние.

Рахой подчерта, че испанското правителство е готово да използва и конституционните си правомощия за отнемането на автономния статут на Каталуния, предаде ТАСС. "Не изключвам нищо от позволеното от закона. Всичко трябва да се прави своевременно и в зависимост от това какво е необходимото за даден момент", каза още премиерът на Испания. В интервюто той  отбеляза, че проблемът с Каталуния засяга цяла Европа, но той не иска тя да се намесва в ситуацията в страната му. "Това е битка за Европа. И ние трябва да я спечелим", казва Рахой и допълни: "Иска ми се да кажа едно нещо по отношение на това посредничество – то не ни трябва. Нужно ни е само онези, които нарушават закона и поставят себе си над него, да се поправят".