София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Мариета Райкова е новият шеф на „Фонд за лечение на деца“

Досега изпълняващата длъжността беше уволнена

6 годиниЗдраве 18 Боряна Райчева

Новият шеф на „Фонад за лечение за деца“ е д-р Мариета Райкова. Тя застава на мястото на уволнената вчера д-р Тинка Троева.

Здравното министерство изложи публично мотивите си за освобождаването на Троева от длъжност.

Според обяснението, тя системно е нарушавала Правилника за дейността и организацията на работа на Фонда. Освен това не е спазила реда за издаване на
формуляр S2, регулярно е заобикаляла ясно разписани процедури, сред които и практиката да се изискват становища от медицински специалисти, които не фигурират в списъка на утвърдените от министъра външни експерти към ЦФЛД. Сигнал е изпратен до прокуратурата на Р България.

В случай с дете, нуждаещо се от чернодробна трансплантация е направена експертиза за състоянието на детето от външни експерти, което е грубо нарушаване на правилата. Те не са представили становища пред Фонда.

Според тях, интервенцията трябвало да се извърши в чужбина. Директорката издала заповед за финансиране на диагностични процедури и консултации в Университетска клиника за детска и юношеска медицина, Хамбург.

След като детето е транспортирано с издаден формуляр S2 от НЗОК, от болницата съобщават че състоянието му е влошено и е необходима чернодробна трансплантация.

В втора заповед на директорката са отпуснати 120 000 евро за лечение, а формулярът е изпратен за подпис до здравния министър.

Проверка установява, че заминаването си, пациентът не е бил вписан в служебния регистър на Изпълнителната агенция по трансплантация, което е пречка за допускането до подпомагане.

Освен това детето не е било насочвано за консултации към здравно заведение у нас, което също би могло да извърши трансплантацията.

Въпреки, че в България има всички условия за операцията и препоръките на трансплантолозите сочат това, детето ще бъде оперирано в Германия заради тежкото си състояние.