София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Мария Габриел при Юнкер за еврокомисарството

След срещата ще стане ясно дали ще бъде официално номинирана

7 годиниПолитика 4 Боряна Райчева

Българската кандидатка за еврокомисар Мария Габриел се среща в Брюксел с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Това е първи етап от процедурите, свързани с назначаването на нов еврокомисар.

Сред срещата се очаква Юнкер да обяви дали Габриел може да продължи нататък с изслушване в Европейския парламент. По-вероятно е председателят на Комисията да даде зелена светлина, тъй като се твърди, че той лично е препоръчал на премиера Бойко Борисов номинацията.

Засега липсва информация за какъв ресор ще кандидатства Мария Габриел, но според предварителни данни се очаква, ако бъде одобрена, тя да отговаря за дигитализацията.

Предшественичката ѝ Кристалина Георгиева, която напусна и премина на работа в Световната банка, беше заместник-председател на ЕК с ресор бюджет и човешки ресурси.