София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Мария Капон иска оставката на министър Порожанов

Единната Народна Партия с изявление по темата с евтанизираните животни

6 годиниПолитика 6 Боряна Райчева

Оставката на министър Порожанов поискаха от Единната Народна Партия. Мария Капон определи действията на институциите като пълна липса на емоционална интелигентност. „Вълците на властта изядоха поминъка на хората" така започва обръщението в сайта на партията, с което единните народни патриоти изразяват позицията си по въпроса с евтанизираните животни в Странджа.

„Министерски съвет да определи адекватно финансово обезщетение за избитите животни и мерки за възстановяване на поминъка в регионите, като след установяване на био сигурност да се компенсират стопаните с живи и здрави животни със същата бройка за връщане на социалното равновесие в регионите.” заявява председателят на Единна народна партия Валентина Василева.

„Финансовата компенсация е само за разходите, които са направени за фураж за животните, но истинското възстановяване на самия поминък на хората става именно чрез живи животни. Сегашната ситуация предизвиква истерия и липса на сигурност, както у животновъдите, така и сред консуматорите на мляко и месо. Първата и най-елементарна мярка за възстановяване на доверието е задължителната оставката на министър Порожанов." категорични са от партията.