София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Марин льо Пен отказа призовката за разпит по време на предизборна кампания

Тя определи разследването като отмъщение

7 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

Марин льо Пен отхвърли призовка за разпит от разследващите магистрати във връзка с обвинения, че е нарушила правилата при използване на средства на Европейския парламент. Според правилата на ЕС финансовите средства трябва да се изплащат само на асистенти на френския политик в Европейския парламент, но ролята си на лидер на партията Льо Пен плащала на служители от партията с европейски средства. В началото на този месец Льо Пен трябваше да върне близо 300 000 евро, но тя категорично отказа да изпълни искането на Европейския парламент. Льо Пен заяви, че е отказала да бъде разпитана по случая по време на президентската кампания.


"Няма да отговоря по време на предизборната кампания. По време на този период не може да има неутралност или необходимото спокойствие за правосъдната система, за да функционира нормално", изтъкна тя. Льо Пен определи разследването като отмъщение.


Припомняме ви, тя не е единствената от кандидатите за държавен глава на Франция, разследвани за нарушения. Консерваторът Франсоа Фийон също е разследван, че е платил на жена си повече от 700 хил. евро, докато е била парламентарен асистент. Но според разпространяваната информация тя не е вършила дейността, за която е получила парите.