София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

МАРИН ЛЬО ПЕН С ТАЙНА ВИЗИТА В МОСКВА

ПРЕГОВОРИТЕ МЕЖДУ ЛИДЕРА НА ФРЕНСКИЯ “НАЦИОНАЛЕН ФРОНТ“ И ГОВОРИТЕЛЯ НА РУСКАТА ДУМА СЕРГЕЙ НАРИШКИН СА СЕ ПРОВЕЛИ ПРИ ЗАКРИТИ ВРАТИ

9 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Лидерът на „Националния фронт” на  Франция Марин Льо Пен посети Москва, съобщава агенция Reuters.

Посещението е било със статут „полуофициално”, тъй като в официалната програма на водача на френските ултрадесни няма съобщение за визита на Льо Пен в Москва.

В съобщение на сайта на Държавната дума на РФ пише, че Марин Льо Пен се е срещнала с говорителя на Думата Сергей Наришкин.

В съобщение на долната камара на руската Дума се отбелязва, че Наришкин е поздравил Марин Льо Пен „с успешното участие в изборите за Европарламент /проведени преди една година, на 25 май 2014-а/, а също и в регионите, където „Националният фронт” е получил още места”.

„Да се постигне такъв резултат, да се спечелят симпатиите на избирателите стана възможно благодарение на Вашето лично влияние, на новите партийни „опорни точки”, съзвучни с времето и духа на Франция”, обърна се към Льо Пен Наришкин. По думите му „днес „Националният фронт” е една от водещите политически сили във Франция”.

Агенция France-Presse отбелязва, че на журналистите от руските и чуждестранните медии, първоначално поканени да присъстват на тази среща, впоследствие им е било съобщено, че тя ще се проведе при закрити врати. Излъчването на преговорите между Сергей Наришкин и лидера на френския „Национален фронт” по руската телевизия също е било отменено.

Марин Льо Пен на няколко пъти е посещавала Москва и се е срещала с говорителя на Държавната дума. Последното й посещение на руската столица се състоя през април 2014 г., няколко седмици след присъединяването на Крим. Тогава водачът на френските крайнодесни се обяви за федерализацията на Украйна.