София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Маринов: 250 души в МВР ще бъдат съкратени

Заплатите на полицаите се увеличава с 10%

5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

250 служители от системата на МВР ще бъдат засегнати при приемането на преходните и заключителните разпоредби в Закон за бюджета, съобщи министърът на вътрешните работи Младен Маринов. Ако бъдат приети разпоредбите ще бъдат направени и промени в Закона за държавния служител, а те ще засегнат работещите пенсионери в системата. Засегнатите служители ще бъдат съкратени. Министър Маринов категорично заяви, че съкращенията няма да засегнат 5 000 души, а само 250 служители, а разпространените слухове за масови съкращения са с цел да се създаде излишно напрежение в системата, което води до лошото и функциониране. Но и добави, че всяко едно по-сериозно оттгляне на служител от структурата ще доведе до известни затруднения в системата на МВР. Хората, които ще бъдат съкратени са на административни длъжности, помагащи за административната дейност на министерството.

Относно по-големия бюджет за министерството за следващата година, Маринов заяви, че ще се осигури развиване на политиките, а една от основните политики на вътрешното министерство е човешкия ресурс. Министър Маринов подчерта, че полицаите заслужават да вземат по-високи заплати. Увеличението ще е в рамките на 10% предвидени за заплати в бюджетната сфера.