София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Марк Рюте печели изборите в Холандия

Популистите на Герт Вилдерс са втора политическа сила

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Народната партия за свобода и демокрация на премиера Марк Рюте печели изборите в Холандия, макар да постигна по-нисък резултат в сравнение с предходния вот. По-предварителни данни водените от Рюте центристи получават 20,6 % от гласовете, което ще им даде 31 мандата в местния 150-членен парламент.

Това означава, че Рюте ще получи мандат за съставяне на правителство и очакванията са, че то няма да се различава съществено от досегашната коалиция.

Втора политическа сила в Холандия е популистката и анитевропейска партия на Герт Вилдерс, която получава 12,6 % от гласовете и ще има 19 мандата. Предварителните проучвания сочеха малка разлика между Рюте и Вилдерс, като в някои прогнози Вилдерс дори водеше.

По 19 мандата получават християндемокрактите и проевропейската партия D66, а лявата коалиция на зелените – 16. Социалдемократите, които бяха част от управляващата коалиция, губят 18 мандата и сега ще имат само 9.

Общо 13 партии влизат в парламента. Активността беше висока – близо 80 %.

Макар да увеличи резултата си с около 2 %, Герт Вилдерс, който е от индонезийски произход, но се обявява срещу имигрантите, включително и срещу тези от Източна Европа, не успя да направи пробив и това успокоява страховете, че антиевропейска партия може да е първа политическа сила в ключова за ЕС страна.

Очакванията са, че съставянето на правителство ще е трудно, но заедно с потенциалните си партньори Рюте вероятно ще успее да събере мнозинство от поне 75 депутати в парламента.